Tony Berggren på plats utanför Bergen Logistics, New Jersey USA

GS-fackets ombudsman avvisad från Bennet-ägt företag i USA: "Anmärkningsvärt beteende"

New Jersey, USA – Under ett besök på Bergen Logistics, ett amerikanskt systerföretag till det svenska Elanders, blev GS-fackets ombudsman Tony Berggren avvisad från anläggningen. Företaget ägs till stora delar av den svenska industrimannen Carl Bennet, som tidigare profilerat sig som en stark förespråkare för facklig samverkan och kollektivavtal.

– Det är anmärkningsvärt att ett företag som delägs av en så profilerad företagsledare med starka fackliga värderingar agerar på detta sätt, säger Tony Berggren, ombudsman med ansvar för internationella frågor på GS-facket.

Bergen Logistics moderföretag Elanders har i Sverige ett väl etablerat samarbete med GS-facket och har tecknat ett globalt ramavtal som ska garantera de anställda fackliga rättigheter i linje med ILOs kärnkonventioner.

GS har varit i kontakt med såväl Elanders som Bergen Logstics vid flera tillfällen och påpekat att bolagets uppförande i USA starkt avviker från hur de beter sig i Sverige och Europa. Detta då bolaget via brev underminerat och skrämt de anställda i USA för att gå med i facket samt att man har haft inne konsulter som pratat med de anställda och försökt förmå dem att inte gå med i en fackförening.

Bergen Logistics har upprepade gånger anklagats för antifackligt agerande och så kallad "union busting", vilket strider mot både amerikansk arbetsrätt och det globala ramavtalet. Efter att de lokala facken i USA vänt sig till sina svenska systerorganisationer för stöd, beslutade GS-facket att besöka verksamheten på plats vilket skedde idag den 14 april klockan 10.00 lokal tid.

Detta möttes dock med avvisande – bokstavligen.

– Att bli utkastad när vi försöker föra en dialog är ett mycket olyckligt tecken. Det här handlar inte bara om ett företag i USA – det handlar om en koncern som påstår sig ta ansvar globalt, säger Tony Berggren.

Vid en nyligen genomförd omröstning bland de anställda på Bergen Logistics röstade de anställda med en majoritet för bildandet av en fackförening, men bolaget valde att utmana valresultatet, ett agerande som väckt misstankar och kritik.

Efter nedskärningar i USA:s motsvarighet till Medlingsinstitutet under Donald Trumps administration, finns idag få vägar till rättslig prövning i sådana ärenden.

– Arbetarna på Bergen Logistics är nu helt beroende av företagets goda vilja. Vi uppmanar företaget att stå fast vid sina åtaganden inom det globala ramavtalet och respektera arbetarnas rätt att organisera sig. Det innebär att erkänna det ursprungliga valresultatet, säger Tony Berggren.

– Jag tror inte att Carl Bennet vill associeras med Donald Trump eller Elon Musks antifackliga hållningar. Jag hoppas att han kliver fram som en global ledare för rättvisa och visar att de goda fackliga relationerna som Elanders har i Sverige även gäller i USA, avslutar han.

Publicerad: