Nytt avtal etableringsjobb

GS-facket tecknar avtal om etableringsjobb

GS-facket har tecknat avtal om etableringsjobb på Träindustriavtalet, Stoppmöbelindustriavtalet, Infomediaavtalet, Förpackningsavtalet samt Skogsavtalet. Etableringsjobb är en arbetsmarknadsreform där staten och företagen delar på lönekostnaden för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

GS-facket har tecknat avtal om etableringsjobb för riksavtalsbundna arbetsplatser på följande kollektivavtal:

  • Träindustriavtalet
  • Stoppmöbelindustriavtalet
  • Infomediaavtalet
  • Förpackningsavtalet
  • Skogsavtalet

Jämfört med många andra subventionerade anställningar så är etableringsjobb en kollektivavtalad anställningsform. Det betyder i praktiken att det fackliga inflytandet och den fackliga bevakningen görs möjlig. Det krävs såväl centrala avtal som lokala överenskommelser för etableringsjobb.

- På det stora hela är det en bra och nödvändig arbetsmarknadsreform om den används rätt och med omsorg. Låter vi inte oseriösa arbetsgivare utnyttja reformen kan den hjälpa de som står långt ifrån arbetsmarknaden idag att etablera sig, säger GS-fackets avtalssekreterare Madelene Engman.

Etableringsanställningen är en tidsbegränsad heltidsanställning i som längst två år med huvudregeln att den ska leda till en tillsvidareanställning.

Under en etableringsanställning har individen en lägre lön från arbetsgivaren och en ersättning från staten som går direkt till individen. Den totala ersättningen till den anställde ligger generellt sett i linje med avtalens lägsta löner.

Publicerad: