GS-facket kräver 4,2 % i löneökning och avsättning till arbetstidsförkortning

GS-facket, en del av Facken inom industrin, presenterar idag avtalsplattformen inför avtalsrörelsen 2025. Facken inom Industrin står enade i kravet på en löneökning på 4,2 procent och fortsatta satsningar på arbetstidsförkortning.

GS-facket utgör tillsammans med IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen Facken inom Industrin. Idag presenterade förbunden sina gemensamma krav inför avtalsrörelsen 2025, den så kallade avtalsplattformen.

I avtalsplattformen finns krav på:

  • löneökningar om 4,2 procent
  • avsättningar till arbetstidsförkortningssystemen (ser olika ut på de olika avtalen)
  • övertidskompensation för deltidsanställda
  • krav på förskottsemester

Lönekravet är en fortsättning på den uppväxling av löneökningstakten som gjordes 2022, som då var det högsta lönekravet på över 25 år.

Med fortsatt god svensk konkurrenskraft och industrins goda lönsamhet som bakgrund är det ett krav som är både rättvist och hållbart. Lönsamheten i industriföretagen ligger på historiskt höga nivåer, och enligt Per-Olof Sjöö, GS-fackets förbundsordförande, finns det inga skäl att öka vinsterna ytterligare på löntagarnas bekostnad.

-De krav som Facken inom Industrin gemensamt ställer i kommande avtalsrörelse är ett tydligt ställningstagande för schyssta arbetsvillkor. Våra medlemmar har rätt till en snabb återgång till reallöneökningar och kortare arbetstid, säger Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö lyfter också att det varit en tuff period för många av GS-fackets medlemmar med stora varsel inom framförallt träindustrin. Men det är inte lönerna som gjort att träindustrin gått tungt, förklaringen till den låga efterfrågan på trävaror ligger i ett minskat byggande till följd av en hög inflation och ränta. Att regeringen avstått satsningar för att mildra krisen har inte förenklat för GS-fackets medlemmar. Men Per-Olof Sjöö är optimistisk för framtiden.

-Bostadsbristen har inte blivit mindre i spåren av de varsel som vi sett de senaste ett och ett halv åren, tvärt om. Bostadsbehovet är rekordstort och branschen kommer behöva göra stora nyanställningar när byggandet vänder uppåt igen. Då är det viktigt att företagen kan erbjuda attraktiva arbetsvillkor och bra löner för att säkerställa kompetensförsörjningen, avslutar Sjöö.

Det mesta pekar också på att vi är igenom höginflationsperioden, och möjligheten att säkerställa reallöneökningar, det vill säga löneökningar högre än inflationen, ser återigen goda ut.

-Efter en period av hög inflation där våra medlemmars köpkraft minskat är jag glad att vi går fram med ett krav på både höga löneökningar men också offensiva krav på ytterliga avsättningar till de mycket populära arbetstidsförkortningssystemen. Det visar på en stark sammanhållning i Facken inom industrin och en vilja att förbättra villkoren för svenska industriarbetare, säger GS-fackets avtalssekreterare Madelene Engman.

Men det kommer inte bli någon enkel match att ro hem de här förslagen hos arbetsgivarna tror hon.

-Varje avtalsrörelse innebär en kamp mot arbetsgivarna för varje krona. Det kommer bli en oerhört tuff avtalsrörelse där vår fackliga styrka blir avgörande. Det är viktigt att komma ihåg att varje medlem räknas, avslutar Madelene Engman.

Nu är tiden inne för att stå upp för våra rättigheter och framtid!

Gå med i GS-facket och stötta kraven för högre löner och bättre villkor!

Publicerad: