GS välkomnar S-motionen om slopat karensavdrag!

I slutet av maj håller Socialdemokraterna sin 42a kongress under temat "Ny riktning för Sverige".  Inför kongressen har partistyrelsen lagt fram en motion om att helt slopa karensavdraget. Detta är något som GS och de andra arbetarförbunden, genom LO, länge arbetat för att S aktivt ska ta ställning för.  Om förslaget antas, kommer det att bli en viktig del av partiets politik inför kommande val.

Karensavdraget är idag en orättvis ekonomisk bestraffning för dem som drabbas av sjukdom och det finns en rad orsaker till att GS-facket driver frågan kring ett slopande av karensavdraget.

Under pandemin såg vi tydliga skillnader i hur olika förutsättningarna är för hemarbete för olika yrkesgrupper och arbetstagare. Drygt nio av tio i arbetaryrken arbetade på sin ordinarie arbetsplats under pandemin medan tjänstemän i stor utsträckning kunde arbeta hemifrån för att undvika smittorisk. En stor andel arbetstagare i tjänstemannasektorn har fortsatt kunnat arbeta hemifrån även efter pandemin. Det innebär att tjänstemän ofta har möjlighet att arbeta hemifrån trots lättare sjukdom, och slipper därmed drabbas av karensavdraget. Arbetare i fysiska yrken, som de inom GS avtalsområden, har sällan den möjligheten. De måste vara på plats för att kunna arbeta, och drabbas därför oproportionerligt hårt av systemet.

Karensavdraget slår oftast hårdast mot låg- och medelinkomsttagare, för dem innebär ett inkomstbortfall redan första sjukdagen en kännbar ekonomisk förlust. Detta skapar en grundläggande otrygghet för människor som redan lever med små marginaler. I och med detta bidrar karensavdraget till att sjuka människor pressas att gå till arbetet. Detta ökar risken för smittspridning, vilket bidrar till en försämrad arbetsmiljö och riskerar längre sjukdomsförlopp – något som i slutändan skadar både individen, arbetsgivaren och samhället.

Sverige är det enda landet i Norden som fortfarande har kvar ett karensavdrag. Våra grannländer, Danmark, Norge, Finland och Island, har valt en annan väg där sjukdom möts med stöd, inte bestraffning. Om andra nordiska länder klarar sig utan karens bör även Sverige kunna gå samma väg.

Motståndare till ett avskaffande hävdar att karensavdraget behövs för att motverka överutnyttjande av sjuklön. Men verkligheten visar att sjuknärvaro, människor som går till jobbet trots sjukdom, är ett mycket större problem än fusk. De allra flesta vill arbeta och sjukskriver sig bara när det verkligen behövs. Vissa påstår att karensavdraget skapar en "balans mellan rättigheter och skyldigheter", men sjukdom är inget val. Ett solidariskt samhälle ska skydda den som inte kan arbeta, inte straffa den som drabbas av något de inte rår över. Kostnaden för att människor stannar hemma och tillfrisknar är betydligt lägre än de långsiktiga kostnaderna för utbredd sjuknärvaro och ökade långtidssjukskrivningar.

Under pandemin avskaffades karensavdraget tillfälligt utan större administrativa problem. Erfarenheten visar att ett permanent slopande både är praktiskt möjligt och socialt önskvärt.

GS-facket välkomnar motionen kring ett avskaffande av karensavdraget. Ett avskaffande av karensavdraget skulle ge tryggare arbetsvillkor, bättre folkhälsa och ett mer rättvist samhälle. Det skulle också innebära att Sverige äntligen sluter upp med sina nordiska grannar i synen på hur sjukdom ska hanteras. Avskaffandet av karensavdraget är inte bara rimligt, det är nödvändigt!

Publicerad: