GS varslar om konflikt på Samhall

Publicerad:

Samhallavtalet löpte ut lördags den 30 september. Förhandlingar har pågått under hela helgen men har inte landat i en överenskommelse. GS och sex andra förbund varslar nu om konflikt.

Almega vill inte vill gå med på den låglönesatsning som fack och arbetsgivare har kommit överens om i de andra avtalen i årets avtalsrörelse. Därför varslar GS nu om konflikt. 

Nu gäller det att vi visar stöd för våra medlemmar på Samhall. GS ger sig inte i frågan om att de skall ha samma löneökningar och samma låglönesatsning som övriga på arbetsmarknaden, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på GS. 

 Konfliktåtgärder bryter ut den 12 oktober

Om Almega och LO-förbunden inte kommer överens före den 12 oktober kommer konfliktåtgärder, som bland annat övertids- och nyanställningsblockad, att bryta ut. Om man inte kommer överens före den 17 oktober kommer strejk att utbryta. 

- Jag tycker att det är tråkigt att vi har hamnat här, men Almega och Samhalls ansvarslösa agerande i förhandlingar tvingar oss till den här åtgärden, säger Tony Berggren, avtalsansvarig på GS.

 Vill du läsa mer?

Klicka här för att läsa LO:s pressmeddelande. 

_____________________________________

Fakta om Samhallavtalet

Avtalet mellan Almega Samhallförbundet och LO berör drygt 20 000 anställda inom Samhall AB, vars uppgift är att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga. GS, Fastighets, , Handels, IF Metall, Seko, Kommunal samt Hotell- och Restaurangfacket har alla avtal inom Samhalls olika verksamheter. Almega Samhallförbundet företräder arbetsgivarna.