Förhandlingsläget 21/2

Publicerad:

En tidsplan har nu överlämnats till samtliga parter inom Industrin från vår OPO-grupp. Den beskriver ett antal olika viktiga datum som avgör hur länge vi kan fortsätta förhandla avtalsspecifika krav. Det vi har förhandlat klart men också det vi inte funnit lösningar på innan mitten av mars är det vi får leva med i förändringar i de allmänna villkoren.

Enligt vår förhandlingsordning så är mars månad en så kallad OPO-månad och det betyder att de avgör hur och på vilket sätt vi förhandlar vidare. Nu i februari så rapporterar vi löpande till OPO men förhandlar fritt.

Samtliga av våra avtalsdelegationer inom Industriavtalet har pågående förhandlingar och det lär bli intressant de närmsta veckorna om vi finner lösningar på våra och arbetsgivarnas krav.

Under fredagen den 21/2 kommer krav utbytas med vår motpart Medieföretagen, Almega. Det gäller Tidningsavtalet och Grafikeravtalet.

De avtalsområdena löper ut sista april och kommer förhandlas i april månad efter att vi slutit avtal inom industrin.

Mer information kommer om våra viktiga frågor och arbetsgivarnas krav inom kort.


Vi har dessutom utbytt krav på Bemanningsavtalet. På det området är vi 14 fackliga parter (samtliga LO-förbund) och vår motpart är Kompetensföretagen.

De krav vi har på det avtalsområdet har gemensamt processats fram i vår LO-grupp som hanterar Bemanningsavtalet och det är också ur den gruppen som en liten förhandlingsdelegation utsetts. Förhandlingarna samordnas av LO men representanter från förbunden deltar.

Även det avtalet löper ut sista april.


Fortsätt kämpa på där ute. Jag kan lova er att våra förhandlare inom alla områden gör sitt yttersta för att förbättra, försvara och förhandla villkoren för våra medlemmar.

I ett första läge gäller det nu de allmänna villkoren men snart intensifieras även kampen om lönen. Vi vet vad arbetsgivarna är beredda att betala och det budet är på tok för lågt.

För varje medlem och varje ny medlem så stärks våra möjligheter att nå framgång.