EU kommisionen

Rapport från Bryssel

Jag fick möjligheten att via mina fackliga uppdrag besöka Belgien och Bryssel under en minst sagt intensiv vecka i oktober. Tanken med resan var att ge de fackliga organisationerna mer kunskap om det europeiska samarbetet, hur fackförbunden jobbar inom EU och sist med inte minst hur EU som organisation fungerar, rent konkret. Intressant för mig som alltid varit fundersam över de här sakerna.

Bryssel

Bryssel och Belgien visade sig från sin bästa sida, det var som att komma tillbaka till sommaren igen, sol och dryga 20 grader varmt hela veckan. Belgien är stort som Dalarna och har 11 miljoner invånare uppdelat på tre språk, flamländska, franska och tyska. Vi blev varse om att tjugo minuter resa väster ut tog dig till Frankrike, tjugo minuter österut tog dig till Tyskland. På tjugo minuters resa hemifrån är jag ju kvar i Falköpings kommun! Bryssels centrum var en upplevelse att se, ett besök rekommenderas på det varmaste. Torget ”Grand – Place” finns med på Unescos lista över världsarv, det började byggas redan på 1400 – talet. Fasaderna var upplysta på kvällen och det kändes som om man gick omkring i någon slags saga, svårt att återge faktiskt. Stenbelagda gågator, uteserveringar i det oändliga. En upplevelse som sagt. Bryssel är tyvärr också den mest ”biloförorenade” staden i Europa. Trafiken var brutal och inte sällan såg vi såväl gående som cyklister med munskydd på sig på sin färd genom morgontrafiken. Parkerna i staden fanns som en bjärt kontrast. Välskötta parker fanns överallt, fritt tillgängliga för stadens invånare.

 

 

 

 

Fredsprojekt

Vi hade som sagt ett mycket tufft program, fyra till fem föreläsningar varje dag, några av dem på engelska. Det som förvånade mig mest var att demokratin i EU hela tiden sitter i förarsätet. Alla länder, organisationer och intressegrupper ges rätten att tycka till. Det medför ju också att beslutsfattandet tar tid. EU har 500 miljoner invånare. Om vi tittar på det som Sverige med sina 10 miljoner invånare har lyckats driva igenom är det snudd på fantastiskt. Vad vi ofta glömmer är att EU är ett mycket framgångsrikt fredsprojekt. Efter 1: a världskriget straffades Tyskland oerhört hårt och fick betala gigantiska skadestånd till de länder de fört krig emot. Hatet mot freden i Versailles pyrde i Tyskland under hela mellankrigstiden. Vid fredsslutet 1945 då Hitlertysklands germanska rike äntligen var besegrat ville man inte göra om samma misstag. Man insåg att ett land som man gör affärer med krigar man inte emot. Frankrike och Tyskland bildade då en stålunion, och på den vägen är det. Fler länder kom till och idag är det 28 länder som är med. Vi blev varse om den strid som finns i världen idag, USA, Kina, Ryssland och EU kämpar om att få det största inflytandet, Sverige som enskild nation blir plötsligt oerhört liten, det är något vi måste ha i beaktande.

Det påverkas oss

Beslutsprocessen ser mycket kortfattat ut ungefär så här: EU Kommissionen är EU: s ”regering” som föreslår och verkställer förslag. Förslagen går ut på remiss och bearbetas bland annat av Europeiska rådet som består av regeringschefer från respektive medlemsland. Det slutgiltiga beslutet tas i Europaparlamentet som alltså är EU: s ”Riksdag”. Parlamentet beslutar även om EU: s budget och lagstiftning och har 751 ledamöter. Visste du att ungefär 65 % av alla de nya lagar som kommer i Sverige varje år beslutas i Bryssel? Besluten skrivs om av jurister till svensk lag. Utöver dessa delar finns även EU domstolen som tolkar EU rätten, Europeiska unionens råd som företräder medlemsländernas regeringar, Revisionsrätten som granskar EU: s finanser samt Europeiska centralbanken som håller koll på euron.  Budgeten i EU är sjuårig och omfattar 960 miljarder euro! En insikt vid vårt besök var att en parlamentariker i EU har en oändligt mycket större frihet än vad riksdagsman har i vår riksdag i Sverige där man nästan alltid håller sig till partilinjen. I Bryssel har man stor frihet att välja de ämnen man själv brinner för vilket påminner oss om vikten att rösta in ”rätt” parlamentariker i EU parlamentet. Vilka frågor tycker du är viktiga? Från fackligt håll värnar vi givetvis om rätten att teckna kollektivavtal, att vi får behålla vår nordiska modell. Sverige och Danmark börjar bli ganska ensamma om det….. Dessutom ifrågasätter högersidan vår svenska modell, vi fick ta del av förslag lagda av Moderaterna och Sverige Demokraterna som var rent skrämmande, de var för extrema till och med för sina likasinnade kolleger i parlamentet. 

Europafacken

Europafacket är en av alla intresseorganisationer som finns på plats i Bryssel. Efter svenska mått mätt fungerar det ”sådär”. När fackförbunden en gång bildades var de i högsta grad internationella, svenska fackföreningar fick ju stora bidrag från Latinamerika, medan företagarna på den tiden endast var lokalt förankrade. Idag är det tvärtom. Här har vi ett jobb att göra, vi måste få Europafacken att fungera bättre, annars hotar lagstiftning på arbetsmarknaden, något som vi från GS är starkt kritiska mot. Men som sagt – Här gäller det att tänka till när vi ska välja vilken EU parlamentariker vi vill få till Bryssel. Efter detta besök tvingas jag inse att detta valet är väl så viktigt som det vi nu har bakom oss! Det handlar inte om ja eller nej till EU, det handlar om att vi ska få en lagstiftning så att vi kan försörja oss på våra tecknade avtal!

Det finns så mycket att säga om EU men jag stannar här för den här gången. När vi begav oss hemåt var det svårt att samla alla tankar. Så mycket intryck! Spännande var bara förnamnet.

Dan Strängby