Inkomstförsäkring

Den 7 september 2015 höjdes taket i arbetslöshetsförsäkringen från 18 700 kronor per månad till 25 025 kronor, höjningen är ett välkommet resultat av det fackliga påtryckningsarbete som bedrivits under ett antal år. Förändringen medför att vi idag har en situation där det stora flertalet av GS medlemmar vid arbetslöshet får ca 80% av tidigare inkomst.

Inkomstförsäkringen innebär en utfyllnad till ca 80 % av tidigare inkomst i löneläge mellan 25 025 till 35 000 kronor per månad. I dessa lönelägen ger A-kassan idag 20 020 kronor innan skatt per månad.

Försäkringen är begränsad till 200 ersättningsdagar, som vid obruten arbetslöshet räcker ca 10 månader. Försäkringen är alltså ett komplement till A-kassan, som ger medlemmen lite längre tid att anpassa sin ekonomi till den nya situationen.

Observera att för den som blev arbetslös under 2015 eller tidigare gäller det gamla försäkringsvillkoret vilket innebär att det är 100 möjliga ersättningsdagar från inkomstförsäkringen.

På förbundsmötet i juni 2016 beslutades att inkomstförsäkringen ska gälla tillsvidare.

Läs mer om försäkringen på Folksams hemsida.

Ny information om inkomstförsäkringen (4 april 2020)
 
De som söker inkomstförsäkring behöver enbart skicka med Ansökan och beslutsbrevet från A-kassan till GS-facket centralt. A-kassan skickar sen en signal till Förenade Liv när det gäller utbetalningsspecifikationerna.

Blankett för ansökan om ersättning från inkomstförsäkring hittar du här.