Vi är med och bygger grunden

Cassandra Davidsson från GS avdelning 3:s Ungdomskommitté berättar om några intensiva dagar då hon deltog under LO:s ungdomsforum, Dreamhack i Jönköping och avrundar med materialutdelning under Ljungbys julskyltning.

 Jag fick äran att delta på ungdomsforumet 2014, 26-28 november. Forumet ägde rum på Runö kursgård tillsammans med över 200 andra förtroendevalda och fackligt engagerade ungdomar.

Under två dagar fick jag chansen att bekanta mig med fyra andra "GS:are" från olika avdelningar i Sverige. Tillsammans fick vi en uppgift utav förbundet som vi skulle lösa – vi skulle motivera varför man bör satsa på ungdomsverksamhet.

Det var ingen svår uppgift, svaret hade kunnat sammanfattas med två ord "Varför inte?" . Vi var alla fem lika starkt engagerade i detta och fick nästan hålla för munnen för att låta varandra prata till punkt. Det var väldigt lärorikt att få dela med sig och ta del utav varandras erfarenheter och åsikter. Vi hade så mycket att prata om, så mycket att dela med oss av från våra olika avdelningar. Det var många idéer och tankar som fick chansen att utvecklas och diskuteras och vi alla var införstådda med att vi behöver bli fler och få mer tid till att arbeta med ungdomsfrågor. Det bästa av allt var att vi faktiskt var överens om det mesta, vi vill satsa stort på ungdomsverksamhet och tror att om vi satsar mer på det området så kan vi få upp medlemssiffrorna och bli ett ännu starkare förbund.

GS-gänget under ungdomsforum 2014

För min del bar det direkt ifrån Runö kursgård till Jönköping för att tillsammans med ungdomskommittén i avdelning 3 vara med och arbeta med LO på världens största datorfestival, Dreamhack Elmia i Jönköping.

Det är ett ställe med långt över 20 tusen människor, varav stor majoritet är ungdomar. Det kan vara ett utav dem absolut bästa platserna att fånga upp ungdomar på, att tidigt informera dem om facket, men framförallt om deras rättigheter på jobbet. Jag pratade med över 200 ungdomar den dagen, tyvärr var det mer än hälften som inte hade hört ordet LO tidigare, dem flesta hade inte heller någon koll på vad facket är. Bara det talar om hur viktigt det är att vi når ut till ungdomar både innan och under tiden de är i arbete. Vi kan inte ha ett samhälle där ungdomar inte vet vad dem har för rättigheter på arbetsplatserna, vi kan inte ha ett samhälle där man tar förgivet någonting som våra föräldrar och morföräldrar kämpat så hårt för. Arbetarrörelsens historia måste hållas levande.

Efter en intensiv dag med mycket människor och intryck så begav vi oss hemåt. Jag kände hur förkylningen började krypa fram redan på tåget, men jag var allt för uppspelt för att välkomna den, jag hade ett projekt kvar, julskyltningen i Ljungby.

 

Så den 30 november packade jag och Lizette från Ungdomskommittén
 upp LO monter och GS flaggor, pepparkakor och skumgumminallar, glögg och GS-material, för att sedan höras och synas på Julskyltningen i Ljungby. Ljungby är inte händelsernas centrum och julskyltningen är ingen större ungdomsaktivitet, men vi ville visa våra medlemmar i Ljungby att vi finns, att vi syns och att vi är unga. Det var kallt och vi kunde knappt stå still, väl hemma den kvällen bröt febern ut, men vet ni? – Det var det värt! Att få vara förtroendevald, att få arbeta fackligt, det är det roligaste jag och mest lärorika jag gjort.

Vi är unga och vi bygger gemensamt upp grunden som vi ska stå på med gemensam styrka.


Cassandra Davidsson
Ungdomskommittén Avdelning 3