Regeringen lägger ner LAS-utredningen och går vidare med parternas förslag

Idag meddelade regeringen att den så kallade ”Toijer-utredningen” (som föreslog drastiska försämringar av LAS) läggs ner. Istället väljer regeringen att gå vidare med den överenskommelse som PTK och Svenskt Näringsliv kom överens om, men som LO enhälligt röstade nej till.

GS och LO har hela tiden tryckt på för att Toijer-utredningen ska kastas i soptunnan. Regeringen har å sin sida sagt att det förutsätter att arbetsmarknadensparter kommer överens i de förhandlingar som pågått sedan 2017 (förhandlingarna om trygghet och omställning).

Förhandlingarna om trygghet och omställning har skett mellan LO och PTK på den fackliga sidan och Svenskt Näringsliv på arbetsgivarsidan. För två veckor sedan presenterades ett förhandlingsresultat. Förhandlingsresultatet accepterades av PTK och Svenskt Näringsliv men ratades av LO. Detta då förhandlingsresultatet inte i tillräcklig utsträckning tog i beaktning LO-kollektivets trygghet. (LÄS MER HÄR och länk till vår nyhet 16/10)

Nu har regeringen valt att skrota Toijer-utredningen och gå vidare med den överenskommelse som nu finns mellan PTK och Svenskt Näringsliv men som inte innefattar LO.

Att Toijer-utredningen skrotas är bra och ett stort steg i rätt riktning. I det förhandlingsresultat som presenterades av parterna för två veckor sedan finns bra saker för GS-medlemmar men - det finns mycket kvar att förbättra på området som rör anställningstryggheten.

Därför kräver GS att regeringen skapar möjligheter att göra justeringar och förbättringar i överenskommelsen för att fler LO-förbund ska kunna acceptera förslaget i sin helhet även framåt.

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar regeringens beslut:

”Beskedet från regeringen om vägen framåt i LAS-frågan är ett steg i rätt riktning. Det är dock viktigt att alla parter ges inflytande i den fortsatta processen. GS kommer att fortsätta arbeta för att öka våra medlemmars trygghet och möjlighet till omställning på våra arbetsplatser.”

Publicerad: