Ny FSC-standard bra för GS medlemmar

Först och främst: Vad är FSC?

FSC är en medlemsorganisation som består av medlemmar från den sociala sidan (fackföreningar och människorättsorganisationer), ekologiska sidan (miljöorganisationer) och ekonomiska sidan (skogsbolag, enskilda skogsägare).

FSCs medlemmars mål är att utveckla skogsbruksmetoder som på bästa sätt tar tillvara hänsyn till miljön och sociala förhållanden.

För att skog ska få FSC-stämpel måste skogen skötas på ett visst sätt och de som arbetar i skogen ska ha bra arbetsvillkor och bra arbetsmiljö.

I Sverige var 2017 ca. 12 miljoner hektar skog FSC-certifierad vilket motsvarar ungefär hälften av den svenska produktionsarealen.

Den nya standarden gäller från 1 oktober 2020.

Så vad innebär den nya standarden för GS medlemmar?

Flera förändringar är medvetet formulerade med inriktning på att det är den som utför arbetet som tillgodogörs de krav som denna standard ställer upp, istället för att reglera vad certifikatsinnehavaren ska uppfylla. Detta har gjorts för att i möjligaste mån säkerställa goda arbetsvillkor för den som utför arbetet utan hänsyn till hur eller under vilka former personen har anlitats.

  • Facklig organisation har rätt att besöka arbetsplatser för avtalsbundna arbetsgivare under förutsättning att besöket anmälts i god tid.

  • Certifikatsinnehavaren ska upprätthålla de principer och rättigheter på arbetsplatsen som anges i ILO:s deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet (1998) som i sin tur bygger på ILO:s åtta kärnkonventioner om arbete.

  • Den som utför arbetet har rätt att organisera sig och förhandla enligt svensk lag och gällande kollektivavtal, omfattas av för arbetet gällande kollektivavtal och löner och villkor följs.

  • Arbetsgivare har ett systematiskt arbete för att motverka diskriminering avseende kön, sexuell läggning, könsöverskridande identitet, ålder, funktionshinder, religion och etnisk tillhörighet.

  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) tillämpas. Samråd för arbetsmiljöfrågor genomförs på arbetsplats där fler än ett företag bedriver verksamhet.

  • Tillgång till personalutrymme finns. Vid skogsvårdsarbete och avverkning utgörs personalutrymmet av en för arbetet godkänd personalbod i anslutning till arbetsplatsen.

  • En för arbetet godkänd personalbod relaterar till kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning.

  • Kravet på personalutrymmen regleras enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning inklusive tillämpningsregler samt för arbetet gällande kollektivavtal jämte ILO Code of practice, Safety and health in forestry work.

  • Certifikatsinnehavaren ska säkerställa att lön betalas, som uppfyller eller överstiger miniminivåerna för anställda inom skogssektorn, andra erkända löneavtal inom skogsindustri eller existensminimum, om denna nivå är högre än de lagstadgade minimilönerna.

  • Certifikatsinnehavaren ska säkerställa att det finns system för att ta itu med missnöjen och klagomål samt erbjuda skälig ersättning för förlorad eller skadad egendom.

Sammantaget är det flera nyheter i standarden som gör att skogsarbetarens arbetsvillkor förbättras för både tillsvidareanställda, visstidsanställda och säsongsanställda.

Madelene Engman är avtalssekreterare för GS och sitter också med i FSCs styrelse.

”FSC är ett av världens absolut största certifieringssystem. Förutom att förbättra arbetsvillkoren för de som jobbar i skogen så tar GS ett ansvar i sitt engagemang i FSC för ett hållbart skogsbruk. Detta för att även skogsarbetare ska ha ett hållbart jobb att gå till i framtiden. Dessutom är jag väldigt glad över de förbättringar som den nya standarden innebär. Det har varit en lång väg hit men nu äntligen har vi en ny standard på plats och jag vill särskilt lyfta fram alla GS-are som jobbat med den här frågan de senaste åren. ” – kommenterar Madelene Engman.

Publicerad: