Tommy Strandhäll, ombudsman förbundskontoret organisationsenheten

Hallå Där Tommy Strandhäll, facklig politiskansvarig på förbundskontoret

Publicerad:

Tommy Strandhäll är sedan 6 månader ombudsman på GS förbundskontor och ansvarar bland annat för förbundets facklig-politiska verksamhet. Tidigare jobbade han i avdelning 7 Skaraborg som lokalombudsman.

Hallå där Tommy Strandhäll!

Hej hej!

Hur känns det att få möjligheten att jobba med de facklig-politiska frågorna centralt?

Det känns bra och spännande. De facklig-politiska frågorna har alltid varit något jag brunnit för. Det finns en så tydlig koppling mellan fackföreningsrörelsen och det politiska. Det är inte bara genom avtal vi påverkar våra arbetsplatser det är också genom politiken. Kollektivavtalen är en förstärkning av lagarna därför är det viktigt att det finns bra lagar utgå från.

Vad säger du till de som tycker att förbundet inte ska arbeta facklig-politiskt?

Vi behöver bli tydligare mot våra medlemmar varför den kopplingen finns. Fackföreningarna hade inte kunnat verka på det sätt vi har gjort om inte lagarna också hade funnits där som möjliggjort det. Det var ju därför fackföreningarna från början startade det socialdemokratiska arbetarpartiet.  Mitt huvuduppdrag är att på ett bra och pedagogiskt sätt förklara för våra medlemmar varför vi måste jobba politiskt för att de ska få bättre arbetsförhållanden på sina arbetsplatser. På ett sätt är det ett misslyckande från fackföreningsrörelsen att vi pratat för lite om förhållandet mellan fack och politik.

Snart är det val till EU-parlamentet, varför ska GS medlemmar gå och rösta?

Valet till europaparlamentet avgör vilka företrädare vi ska ha i EU. Idag har LO förbunden en gemensam kandidat och det är Johan Danielsson. Det han driver är att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige, nej till lönedumpning och att arbetare inte ska ställas mot arbetare beroende på varifrån de kommer.

Valet är också historiskt viktigt för att stoppa utvecklingen där nationalismen och extremhögern i Europa växer. Just denna vecka för 74 år sedan såg vi slutet på ett krig där Europa stod i aska. Kriget var den yttersta konsekvensen av nationalismen. Det var efter detta som de första grunderna till dagens europiska union växte fram. Nu hotas det europeiska bygget återigen av nationalistiska krafter. Därför är det viktigt att GS medlemmar går och röstar, gärna på en kandidat som kommer göra det enklare för GS att se till att våra medlemmar har bra och trygga jobb att gå till men som också står upp mot högerextremismen.

Avslutningsvis, vad hoppas du uppnå i din roll som fackligt politiskt ansvarig?

Jag hoppas vara med att medverka till att uppnå att våra medlemmar och klubbar får en bättre information om det facklig politiska och den viktiga kopplingen mellan facket och politiken. Samt att vi vänder den negativa medlemsutvecklingen, vilket jag tror är fullt möjligt. Det viktiga är att vi är ute på arbetsplatserna och möter våra medlemmar och framtida medlemmar, det är så vi bäst berättar om det viktiga arbete vi gör.