LO säger nej till förhandlingsresultatet angående trygghet och omställning

Publicerad:

En enhällig LO-styrelse säger nej till förhandlingsresultatet angående trygghet och omställning.

I onsdags beslutade parterna att återuppta förhandlingarna som kallas "trygghet och omställning". Idag fredag (16/10) presenterades ett förhandlingsresultat till LOs styrelse som förkastades av en enhällig styrelse.Formellt är det LOs representantskap som fattar beslutet 20 oktober. 

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar:
"Det här budet innehöll bra saker som verkligen skulle stärka våra medlemmar men tyvärr också alltför drastiska försämringar i anställningsskyddet. Det är tråkigt att det inte gick i mål men samtidigt måste vi se till att hitta metoder för att öka tryggheten för våra medlemmar på andra sätt. Vi får helt enkelt hitta andra verktyg i lådan."

GS avtalssekreterare Madelene Engman kommenterar:
"Även om detta har kallats ett slutbud finns inget slut i jakten på bättre anställningstrygghet."

Bakgrund
LO begärde den 6 november 2017 förhandling med Svenskt Näringsliv med yrkanden om tryggare anställningar och förstärkt omställningsförmåga. Den 29 mars 2019 begärde PTK förhandling om anställningsskydd och omställning med Svenskt Näringsliv.
 
LO, PTK och Svenskt Näringsliv enades om en avsiktsförklaring den 19 december 2019. I avsiktsförklaringen är parterna överens om vilka områden förhandlingarna avser och att de spänner över ett brett område som rör anställningsskyddsregler, omställningssystem och arbetslöshetsförsäkring.
 
Under september 2020 pågick förhandlingar mellan parterna. Förhandlingarna strandade 30 september.