Varslades när facket krävde avtal

Publicerad:

Texten först publicerad på DA.se

Dagen efter att fackförbundet GS besökt ett snickeri för att teckna kollektivavtal, varslades fackets enda medlem om uppsägning. Företaget hänvisade till arbetsbrist trots att de samtidigt hade en person provanställd. Nu stämmer GS företaget för kränkning av föreningsrätten.

Sent i våras kontaktade GS snickeriet i södra Sverige för att diskutera tecknande av ett kollektivavtal. Enligt facket ville företagsledningen skjuta på mötet till efter semestern eftersom de hade så mycket att göra. När GS tog ny kontakt efter semestern meddelade ledningen att de inte hade för avsikt att teckna något kollektivavtal, men parterna enades till slut om en tid för ett möte.

När mötet hölls tecknades inget kollektivavtal, men företaget fick veta att en av de anställda var medlem i facket. Dagen därpå fick GS besked om att företaget ville säga upp just den personen på grund av arbetsbrist.

Enligt uppgifter till GS sade företagets ägare dessutom till övriga anställda att om de gick med i facket så skulle han lägga ner.

GS menar att deras medlem blev varslad på grund av att han var med i facket och att någon arbetsbrist inte funnits. Vid tillfället då medlemmen varslades hade företaget samtidigt en person på provanställning.

Parterna har inte kunnat enas förhandlingsvägen och nu stämmer GS företaget inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning. Förbundet yrkar på ett sammanlagt skadestånd på 400 000 kronor.

– Vi har inget annat val än att driva den här frågan när vår medlem utsätts för den här typen av behandling. Man ska inte behöva riskera sitt jobb för att man är med i en fackförening, säger GS ombudsman Tony Berggren.

Medlemmen arbetar inte kvar på företaget i dag. Dagens Arbete har sökt snickeriets ägare för en kommentar.

MARIE EDHOLM för Dagens Arbete
me@da.se