Vem får livförsäkringspengarna?

Publicerad:

Tyvärr händer det flera gånger varje år att någon av oss medlemmar avlider före 65 års ålder. När det händer har vi en obligatorisk livförsäkring genom kollektivavtalet, hos AFA försäkring, och ca: 60% av medlemmarna har dessutom tecknat en frivillig livförsäkring hos Folksam. Den livförsäkringen ingår i sjuk- och efterlevandeförsäkringen, som ibland även kallas för gruppliv.

Men vem får pengarna när vi dör?

Varje år händer det att någon medlem avlider och fel person blir förmånstagare. Pengarna går till x-frun, x-maken eller en sambo som flyttade ut för länge sedan. Hur är det möjligt?

I normala fall går försäkringspengarna i första hand till sambon och i andra hand till barnen. Men det är möjligt att skriva ett förmånstagarförordnande där en specifik individ anges. Minns du vad som skrevs när du tecknade din gruppliv för kanske 15-30 år sedan?

Innan internet, och mobilt bankid, tecknade vi försäkringar på papper som sedan skickades i brev. Det var då lätt hänt att förmånstagaren blev en angiven person. Det fanns ju en tydlig ruta på blanketten för namn och personnummer. Ett val som sedan lätt fallit i glömska.

Men hur gör jag för att kontrollera om jag har ett förmånstagarförordnande? Svar: det kan du inte! Du kan skriva ett nytt förordnande eller återställa försäkringen till ordinarie arvsordning. Livförsäkringar omges av en hård sekretess. Det ska inte vara möjligt för någon att ta reda på vem som är förmånstagare i din försäkring.

https://www.folksam.se/forbund/gs/servicesida

https://www.afaforsakring.se/privatperson/anmalningsblanketter/forsakring-vid-dodsfall/

Genom att följa länkarna kan ni hitta rätt blanketter för att ändra och återställa förmånstagarförordnande.

Det är du själv som har ansvaret för att hålla reda på dina förmånstagarförordnanden. Vid ändrade familjeförhållanden är det viktigt att även eventuella förordnanden också ändras. Vid ändrade familjeförhållanden kan det vara bra att boka en gratis rådgivning med folksams rådgivare. Rådgivningen sker genom digitalt videomöte och du behöver ha legitimation och mobilt bankid. Rådgivningen tar ca: 60 minuter.

https://www.folksam.se/forbund/gs

Många medlemmar tecknar även återbetalningsskydd för avtalspensionen hos Fora. Den betalas då ut till dödsboet om det finns make,maka, sambo eller barn. Det är även här möjligt att göra en särskilt förmånstagarförordnande, även om det är ovanligt att så sker.

/John Nyberg

Försäkringsansvarig GS avd 8