Bertil Grahns Arbetsmiljöpris

Bertil Grahns Miljöpris delas ut av GS avdelning 1 Skåne/Blekinge tillsammans med Bertils barn Peter Grahn och Sussie Ekström, som också var de som instiftade priset. Utmärkelsen ges till någon person eller organisation som utmärker sig under året inom arbetsmiljön eller miljöarbetet. Priset har delats ut sedan 2007.

Bertil Grahns Miljöpris för 2024 delas ut i samband med GS avdelning 1:s årsmöte alternativt ett av GS förbundsmöten under 2024 och stipendiet är på 7500 kronor.
Utöver stipendiet ges ett diplom med juryns motivering samt en lerkruka från Wallåkra Stenkärlsfabrik.

Nu behöver vi er hjälp med nomineringar!

För att vara aktuell för Bertil Grahns Miljöpris krävs att personen uppfyller mint två av nedanstående kriterier:

  • Är starkt engagerad i arbetsmiljöarbetet, antingen inom det fackliga eller i någon annan närliggande organisation
  • Är engagerad i att få fler att vilja ta på sig ett fackligt uppdrag som skyddsombud eller regionalt skyddsombud
  • Är en stark företrädare för att skapa en trygg och säker arbetsplats
  • Är en person som ser och hittar lösningar på de problem som finns
  • Har ett stort engagemang i miljöfrågor

Känner du någon som passar in?

Förslag på stipendiater skickas senast den 10 april 2024 till:

GS-Facket Avdelning 1 Skåne/Blekinge
avdelning1@gsfacket.se
Att: Emma Almgren

Vem var då Bertil Grahn?

Bertil Grahn var till yrket prepressoperatör och arbetade på ett företag i Helsingborg. Han var mycket aktiv inom både facket och politiken. I alla fackliga frågor om anställningar, löner, arbetsmiljö, arbetsskador eller den yttre miljön engagerade han sig lika starkt i.

Det som vi fackliga kolleger kommer ihåg honom mest för är ändå hans arbete som regionalt skyddsombud, RSO. Han var hela tiden på språng ut till arbetsplatserna, vände hem till avdelningsexpeditionen och satt i timmar för att anmäla eller överklaga en arbetsskada. Däremellan utbildade han andra till skyddsombud och vidare sporrade han dem att vilja bli regionala skyddsombud.

Bertil Grahn var också en miljökämpe och naturvän av stora mått. Tillsammans med andra brann han för ett projekt att göra Råån till ett livskraftigt vatten för bland annat laxöringen. 1977 bjöds han som ende svensk in till FN för att redovisa miljöprojektet om Råån, hur arbetet genomförts och den påföljande framgången med att laxöringen kunde vandra upp i ån för att leka.

Bertil Grahns engagemang och kunskap i arbetsmiljöfrågor var vida känt och under många år var han invald i dåvarande Grafiska Fackförbundets miljöråd. Likaså var han en av de drivande i LO Helsingborgs arbetsmiljökommitté.

Hans kunskaper om kemikaliernas påverkan i den grafiska branschen fick andra fackliga organisationer nytta av genom hans engagemang som ansvarig för LO:s miljöverksamhet i Helsingborg.

Bertil Grahn avled 2006 efter en kort tids sjukdom och därefter instiftades miljöpriset av hans barn, Peter Grahn och Sussie Ekström, till Bertils minne och utdelades första gången 2007.

Förslag på stipendiater skall skickas till:

GS facket avdelning 1
Att: Bo-Arne Andersson

 

Följande personer har fått miljöpriset:

2022 – Kenneth Hultmar, med motiveringen
Kenneth har alltid varit drivande i arbetsmiljöfrågor och sett till att skapa samverkan med andra. Han är inspirerande och pratar om arbetsmiljöfrågor på ett passionerat sätt som får andra att verkligen förstå och inse hur viktigt det är. Han är uthållig och ger sig inte för att ett problem är svårt att lösa. Arbetsmiljöfrågor får inte bara diskuteras inför miljöcertifieringarna utan är frågor som är lika viktiga året runt. 
Hans starka engagemang idag för att skapa goda förutsättningar för Sågverken att bli en symbios med naturen ger också morgondagens arbetskraft bra förutsättningar till goda arbetsmöjligheter samt ett bevarande av naturens resurser.

2021 – Ingen pristagare

2020   Patrick Sjöberg, med motiveringen

Patrik, arbetsmiljöansvarig i avdelning 3, har under många år varit pådrivare av den regionala skyddsombudsverksamheten i sin avdelning. Med sitt starka engagemang och drivkraft inspirerar han både lokala och regionala skyddsombud. Detta gör i sin tur att många medlemmar i GS får både bättre och säkrare arbetsmiljö
Förutom att Patrick är kunnig inom arbetsmiljöområdet är han en god företrädare för den fackliga organisationen, god kamrat och medmänniska som alltid lyssnar och som man kan vända sig till
Ett skyddsombuds roll är att företräda arbetstagare och samverka med alla parter för att arbetsmiljön ska vara säker och att alla ska må bra sina arbetsplatser. Detta gör Patrick på ett alldeles utomordentligt sätt.

2019   Tanja Räisänen, med motiveringen

Få, om ens någon brinner för arbetsmiljöfrämjande arbete på det sätt som Tanja Räisänen gör. Oförtröttligt och med stor kunskap i arbetsmiljölagstiftningen har Tanja systematiskt byggt upp ett stort förtroende bland arbetstagare och inte minst arbetsgivarna. Genom sin positiva personlighet har hon också blivit en uppskattad handledare inom arbetsmiljöns utbildningar.
Henne engagemang har starkt bidragit till att Skaraborgsavdelningen ligger på en hög närvaro inom arbetsmiljöverksamheten sett över GS 15 avdelningar.

2018   Ingen nominerad, ingen pristagare

2017   Lennart Bruhn, med motiveringen

"Nästan från första anställningsdagen på Ystad Allehanda påtalade Lennart brister och risker i arbetskamraternas arbetsmiljö vilket innebar att han blev vald till skyddsombud och några år senare även till huvudskyddsombud på Ystad Allehanda. Dåvarande Grafiska Fackförbundet i Ystad såg en stark och påläst arbetsmiljökämpe vilket ledde till att han valdes till Regionalt skyddsombud.

Idag arbetar Lennart för GS facket med fortsatt arbete som regionalt skyddsombud men hjälper också medlemmar i deras processer mot myndigheter och försäkringsbolag.

Det som både gamla och nya medlemmar påtalar är hans outtröttliga arbete för att förändra, förbättra och inte minst se till att så långt det bara går arbeta för att drabbade medlemmar skall erhålla de ersättningar som de borde vara berättigade till".

2016   Jonas Davidsson, med motiveringen 

"Från första dagen som nytt regionalt skyddsombud i GS avd 10 Mälardalen har Jonas Davidsson besökt arbetsplatser och fått anställda att ta på sig förtroendeuppdrag som skyddsombud där det saknats. För att ytterligare förstärka deras uppdrag utbildade sig Jonas till handledare i Bättre Arbetsmiljö och har under åren sett till att flera har fått en god kunskap. Jonas kunskap och engagemang har även andra GS avdelningar och förbund sett och använder honom gärna i sina arbetsmiljöutbildningar. Jonas Davidsson brinner starkt för miljöfrågorna men har ändå tid att vara en god och stark facklig företrädare inom de övriga områdena där hans engagemang påminner starkt om prisets föregångare, Bertil Grahn".

2015   Lars-Olof Eriksson, med motiveringen

"Lars-Olof Eriksson, avdelning 11, har under många år varit starkt drivande i arbetsmiljö-frågor både på den egna arbetsplatsen, som avdelningen och inom GS centralt. Lars-Olofs breda kontaktnät, bland medlemmar, förtroendevalda och arbetsgivare visar på en stor respekt för hans roll som regionalt skyddsombud, samt även för Lars-Olof som person.
Lars-Olofs entusiasm för att utveckla och förbättra arbetsmiljön är i samma anda som prisets grundare, Bertil Grahn, hade som motto".

2014   Jonny Månsson, med motiveringen

"Jonny Månsson har gjort och gör betydande insatser för arbetsmiljön i GS avdelning 1, han har även satt höga krav på sin fackliga organisation och fått en betydande effekt av detta vilket gagnar en trygg och säker arbetsmiljö på medlemmarnas arbetsplatser. För juryns del blir det extra roligt när vi får möjlighet att dela ut priset till någon som idag arbetar med arbetsmiljön i den avdelning som Bertil Grahn bodde, arbetade och var verksam i".

2013   Jenny Iderfjell, med motiveringen

"Jenny Iderfjell är Regional Skyddsombud i GS avd 5 Smålands Högland. Jenny brinner starkt för att ta till sig nya kunskaper inom arbetsmiljö och sprida detta via egna utbildningstillfällen och vid arbetsplatsbesök. Utöver detta starka engagemang i arbetsmiljö arbetar också Jenny med övriga fackliga områden såsom klubb-ordförande på Ekmans i Jönköping och är styrelserepresentant i GS avd 5 och allt görs med största professionalism".

2012   Mari Arvidsson, med motiveringen

"Smålands representant i GS förbundsstyrelse och en stark person även inom arbetsmiljöarbetet.

Fackföreningens största utmaning är nu som då när Bertil Grahn levde att få fler aktiva medlemmar samt att dela med sig av den kunskap som finns. Precis som Bertil Grahn, engagerade, driven, kunskapsspridande och inte minst ger arbetsmiljöarbetet en framskjuten ställning på arbetsplatserna går årets pris till Mari Arvidsson. 
Mari Arvidsson är en sådan eldskäl som aktivt arbetar på att få fler engagerade fackliga ledare, sprider den kunskap som hon besitter till att skapa förståelse för en god arbetsmiljö".

2011   Ronny Mattsson, med motiveringen

"Göteborgarnas starke man gällande RSO-verksamheten.

Ronny Mattsson har på ett mycket positivt, seriöst och klokt sätt tagit sitt uppdrag som regionalt skyddsombud till sig. Hans engagemang som regionalt skyddsombud ligger helt i den riktning som var Bertil Grahns kännetecken för både medlemmar och inte minst ett stöd för arbetsgivaren för att skapa ett gott samverkansklimat. Ronny är en person som brinner för att hans kunskaper och engagemang skall vara ett gott stöd i det fackliga arbetsmiljöarbetet".

2010   Björn Andersson

Regionalt skyddsombud i avdelning 2.

2009   Roger Ekström

Var killen som tillsammans med Bertil Grahn var drivande gällande arbetet med Råån.

2008   Ingen nominerad, ingen pristagare

2007   Jonny Olsson

Var tillsammans med Bertil Grahn och Sigurd Holmqvist, Grafikernas trojka gällande arbetsmiljön.