Nya avgiftsnivåer 2024 för aktiva medlemmar och pensionärer

GS-fackets förbundsmöte beslutade den 22 november om nya medlemsavgiftsnivåer för såväl aktiva medlemmar som pensionärsmedlemmar. Grundavgiften på 1,6 procent av lön står kvar, men taket kommer höjas.

GS-fackets verksamhet finansieras av medlemsavgifter, därför är det också naturligt att förbundet med jämna mellanrum ser över avgiftsnivåerna. På Förbundsmötet den 22 november beslutades om följande förändringar:

För aktiva medlemmar:

Att medlemsavgiften fastställs till 1,60 procent av bruttolönen (som idag) upp till ett tak om 35 784 kr per månad (573 kr) – nyheten är att taket för de medlemmar som har högst lön höjs. Medlemmar som tjänar under det tidigare taket på 34 375 kr med en maxavgift på 550 kr påverkas således inte av höjningen av taket.

För aktiva medlemmar med låg eller ingen inkomst:

Att den lägsta avgiften för medlemmar med låg eller ingen inkomst fortsättningsvis beräknas på ett fiktivt löneunderlag motsvarande 16 procent av ett prisbasbelopp och fastställs till 147 kr (höjning från 120 kr).

För pensionärsmedlemmar:

Avgiften för pensionerade medlemmar som kvarstår i förbundet fastställs till 210 kronor per månad (tidigare 130 kr). Syftet med höjningen är att pensionärsavgiften till fullo ska motsvara kostnaden som det innebär att kvarstå som pensionärsmedlem så som medlemsförsäkringar, medlemsförmåner, tidning och administration.

Hur fördelas din medlemsavgift som aktiv medlem?

En majoritet av medlemsavgifterna går till att täcka upp den direkta medlemsnära verksamheten så som försäkringspaketen och förhandlingshjälpen. För en mer utförligare beskrivning se diagrammen nedan.

Publicerad: